Heeft de warmtepomp een opstookprotocol?

Sommige leveranciers van bijvoorbeeld plavuizen of PVC vragen of er een opstookprotocol gehanteerd wordt voor de vloer. De opstook- en koelprotocollen lijken vooral bedoeld te zijn om klassieke vloerverwarming met een heel hoge aanvoertemperatuur voorzichtig te laten starten. En ook om klassieke vloerkoeling met juist een lage aanvoertemperatuur voorzichtig te laten starten. Waarschijnlijk helpt het om de leverancier te melden dat de aanvoertemperatuur veel lager is dan 35 graden.

Met deze woningen en de warmtepomp die er in staat gaat het opwarmen uit zichzelf al een stuk trager. Bovendien zijn de temperaturen in de vloer veel lager tijdens verwarmen. Zelfs bij -10 buiten blijft de temperatuur in de vloer beperkt tot ongeveer 35 graden. Bij een klassieke vloerverwarming is dat 50 graden. Bij ons concept is de maximale temperatuurstijging in de vloer enkele graden per dag en de maximale aanvoertemperatuur ’s winters bijna altijd lager dan 35 graden. De oppervlaktetemperatuur is een aantal graden lager. Bij het koelen wordt het in de vloer niet kouder dan een graad of 18. Het opstookprotocol is daarom volgens ons niet nodig, maar jullie leverancier van de vloer zal dat moeten bevestigen.

Als je toch wil ‘opstoken’: Bij een cv-ketel kan je het vermogen dat je in de vloer stopt beperken en zo de temperatuur in de vloer sturen. De warmtepomp levert minder vermogen dan de laagste stand van een cv-ketel omdat nieuwbouwwoningen echt zuinig zijn. Dus als je de warmtepomp ‘gewoon’ aan zet (eerst enkele dagen op 18, vervolgens naar 20 en 22 graden) zal de vloer rustig opwarmen. Als je op dezelfde manier de temperatuur weer terug regelt, gaat de stijging en de daling van temperatuur in de vloer ook langzaam.