Heeft de Toros Vision warmtepomp een opstookprotocol?

Sommige leveranciers, van bijvoorbeeld plavuizen of PVC, vragen of er een opstookprotocol gehanteerd wordt voor de vloer. De opstook- en koelprotocollen lijken vooral bedoeld om klassieke vloerverwarming met een hele hoge aanvoertemperatuur voorzichtig te laten starten en ook om klassieke vloerkoeling met juist een lage aanvoertemperatuur voorzichtig te laten starten. Waarschijnlijk helpt het om de leverancier te melden dat de aanvoertemperatuur veel lager is dan 35 graden.

Met deze woningen en de Toros Vision warmtepomp in deze woningen gaat het opwarmen uit zichzelf al een stuk trager. Bovendien zijn de temperaturen in de vloer veel lager tijdens verwarmen. Zelfs bij -10 buiten blijft de temperatuur in de vloer beperkt tot ongeveer 35 graden. Bij een klassieke vloerverwarming is dat 50 graden. Bij ons concept is de maximale temperatuurstijging in de vloer enkele graden per dag en de maximale aanvoertemperatuur ’s winters bijna altijd lager dan 35 graden. De oppervlaktetemperatuur is een aantal graden lager. Bij het koelen wordt het in de vloer niet kouder dan een graad of 18. Het opstookprotocol is daarom volgens ons niet nodig, maar uw leverancier van de vloer zal dat moeten bevestigen.

Hoe stel ik opstoken in?

Via de vloerdroogfunctie in de Honeywell Touch thermostaat kan dit ingesteld worden:

  • Druk op ‘INSTELLEN’
  • Houd het lege vakje tussen ‘SCHERM’ en ‘KLAAR’ ingedrukt tot er een ander scherm verschijnt
  • Selecteer ‘INSTAL INSTELLINGEN’
  • Ga naar parameter 0018 en selecteer hier de gewenste aanvoertemperatuur
  • Vervolgens terug naar ‘INSTAL KETEL’
  • Ga naar parameter 237 (vloerdroogfunctie) en zet deze op 1. (1=aan, 0=uit)

Voorbeeld schema

Dag 1PAR 0018 naar 20°C en PAR 237 op ‘1’
Dag 3PAR 0018 naar 22°C
Dag 524°C
Dag 726°C
Dag 928°C
Dag 1130°C
Dag 1228°C
Dag 1326°C
Dag 1424°C
Dag 15PAR 237 weer naar ‘0’

De gewenste retour temperatuur die wordt ingesteld bij parameter 0018 bij ‘INSTAL INSTELLINGEN’ dient elke periode handmatig verhoogd te worden totdat de gewenste maximale aanvoertemperatuur is behaald, daarna dient deze elke periode verlaagd te worden. Deze periode van een x aantal dagen en de stappen van verhoging en verlaging dient te worden afgestemd met de vloerenleverancier.