Hoe groot is mijn boiler?

Voor het warm water is als basis een voorraadvat van 90, 150 of 200 liter opgenomen; afhankelijk van de woning. Dit staat in de technische omschrijving die bij de woning hoort. Ook de aanwezigheid van een warmteterugwinning uit douche-water (douche-wtw) heeft invloed op het douchecomfort; in de technische omschrijving staat of er een douche-wtw in je nieuwe huis wordt geplaatst.

Met een voorraadvat van 150 liter, in combinatie met douche-warmte terugwinning, kunt je comfortabel douchen: tot 40 minuten bij een douche van 9 liter per minuut. Bij een douche die meer water gebruikt dan 9 liter per minuut, wordt de maximale douche-tijd korter. Ook het warm water in de keuken komt in de basis uit het voorraadvat. Zonder douchewarmteterugwinning is de douchetijd korter.

Voor extra comfort kan je, afhankelijk van de woning, een 200 liter voorraadvat kiezen. Ook als je een bad plaatst is een 200 liter voorraadvat noodzakelijk. Daarmee kan je een standaard bad van 180 liter (waar ongeveer 115 liter warm water = 70 liter heet water + 45 liter koud water in gaat) vullen. Daarnaast kan je voor de keuken kiezen voor een keukenboiler. Door de korte wachttijd voor het warm water is een keukenboiler in veel gevallen net zo zuinig als de warmtepomp. De keukenboiler moet, voor het beste resultaat, op een koud water aansluiting in de keuken aangesloten worden.

Het opwarmen van het water in het voorraadvat duurt ongeveer 2 uur. Op de thermostaat kan je instellen of de warmtepomp alleen ’s nachts warm water maakt (eco stand) of ook overdag (comfort stand). Met het voorraadvat van 150 liter in combinatie met een douche- wtw voldoet een woning ruimschoots aan de eisen die gesteld worden voor het tapcomfort in een woning met 3 slaapkamers en een badkamer met een douche.

Uiteraard is het mogelijk voorzieningen te laten treffen die voor nog meer comfort zorgen. Omdat het lastig om deze voorzieningen achteraf aan te brengen, adviseren wij om bij het toepassen van meer dan 1 douche en/of een groter bad en/of een zogeheten rainshower de leverancier van de badkamer te informeren over bovenstaande. Op basis van een opgave van de badkamerleverancier waarin wordt opgegeven welke hoeveelheid warm water gedurende welke tijd beschikbaar moet zijn, kunnen we via de aannemer een aanvullende aanbieding maken.