Beschermd stadsgezicht in stijl herbouwd

Aan de Buiksloterweg in Amsterdam wil woningcorporatie Eigen Haard een aantal woningen vervangen door nieuwbouw. De huidige woningen hebben een beschermd stadsgezicht en daarom bouwt de corporatie de voorgevel in dezelfde stijl terug. In totaal komen er 13 appartementen waar moderne technische installaties het binnenklimaat op een duurzame wijze verzorgen.

Op het terrein naast de bestaande gebouwen is ook een braakliggend terrein. Ook hier is nog ruimte voor een gebouw met ongeveer negen appartementen, variërend van twee- tot driekamer-appartementen. Eigen Haard is nog in gesprek met de gemeente over de uitstraling van dit gebouw, maar de verwachting is dat deze ook een historische aanblik zullen krijgen.

Duurzaam en comfortabel

Om te zorgen dat al deze moderne woningen met een of twee slaapkamers en historisch uiterlijk duurzaam én comfortabel zijn, beschikken ze straks over een zeer zuinig grondgebonden warmtepompsysteem. Samen met de installateur Hemubo, de corporatie Eigen Haard en aannemer Hillen & Roosen heeft Klimaat@Home een concept uitgewerkt dat naadloos past bij deze huurwoningen. De pv-panelen zorgen in elk geval dat het elektriciteitsgebruik van de technische installaties op duurzame wijze en vanaf eigen dak wordt opgewekt. In het eerste kwartaal van 2023 zullen, naar verwachting, de eerste bewoners hun woning kunnen betrekken.